Ga direct naar inhoud

Programma

  • zaterdag 9 februari  - zaterdag 25 mei 12.00 uur - 17.00 uur

Gothics in Nigeria

Door Jan Hoek, Stephen Tayo, Joeri Woudstra, Rik Laging en Thijs Jaeger.
Met een speciale bijdrage van Viresh Paltie (met dank aan Bijzonder Amsterdams).

Twee hotshotfotografen volgden in de Nigeriaanse stad Lagos een subcultuur die we hier ook kennen: die van de gothics. Drie jonge kunstenaars maakten speciaal voor Corrosia een installatie waardoor we binnentreden in de wereld van de gothic.

Zonovergoten duisternis
Met hun zwarte make-up, bleke gelaat en nostalgisch donkere kleding zouden ‘goths’ (Goten) goed ogen in verlaten Normandische kastelen, ijskoude Keltische natuurlandschappen of in Middeleeuwse steden vol wenteltrappen en kronkelende steegjes. Toch kom je de ‘gothic’ subcultuur ook in een contrastrijkere omgeving tegen. Twee bijzonder opvallende up-and-coming fotografen, Jan Hoek uit Nederland en Stephen Tayo uit Nigeria, fotografeerden goths in het zonovergoten Nigeria in West-Afrika.

The New York Times
In opdracht van The New York Times schoten Hoek en Tayo een serie over ‘afro-goths’ (of gothics van kleur) in de metropool Lagos. Zij kunnen niet openlijk gothic zijn omdat ze door hun omgeving worden gezien als duivels. Tijdens events als het metalfestival Rocktoberfest of zelf georganiseerde gothic karaokeavonden komen ze uit de schaduw. Door middel van hun alternatieve uiterlijk en levensstijl verzetten gothics in Lagos zich tegen conservatieve opvattingen en tradities en vormen ze een community van gelijkgestemden. Met de expositie Gothics in Nigeria heeft Corrosia Theater, Expo & Film een Nederlandse primeur in huis.

Poorten naar de onderwereld
De kunstenaars en vormgevers Thijs Jaeger, Joeri Woudstra en Rik Laging creëerden speciaal voor Corrosia Expo een installatie waarmee we binnentreden in de veilig afgeschermde, duistere wereld van gothics. Waan je aan de poorten van een spookachtige begraafplaats of in de klamme slaapkamer van een puberende gothic. Ervaar de symbolen, muziek en esthetiek van deze levensstijl met zijn non-conformistische idealen.

Gothic Stickerpack
Altnet.work maakte voor de tentoonstelling een gothic stickerpack.
De sticker is een bijna nostalgische manier om ideologie of politieke ideeën te verspreiden op straat. In hun nieuwste stickers toont Altnet.work hun kijk op gothic cultuur. Het stickerpack bevat 16 stickers en een mysterie poster van Jan Hoek en Stephan Tayo, en is te koop bij Corrosia.
Vol.3 stickerpack is een samenwerking van Rik Laging en Thijs Jaeger met Clara Lezla, Josephine van Schendel, Joop Schroën, Joeri Woudstra, Kristýna Kulíková en Robin van Der Heijden.

Openingstijden
9 februari t/m 25 mei
Di t/m za: 12-17 u en een uur voor aanvang van films en voorstellingen
Op Koningsdag (27 april) en Hemelvaart (30 mei) is de expositie gesloten

Toegang gratis

Elke zaterdag zijn er gratis rondleidingen om 13 u en om 15 u.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/WtVejMK1wJc" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>